Schuldsaldoverzekering voor jouw woning

Schuldsaldoverzekering voor jouw woning

Als je een hypotheeklening afsluit om een woning te bouwen, renoveren of kopen, sluit je vaak ook een schuldsaldoverzekering af. De verzekering beschermt jouw partner, erfgenamen of familieleden tegen het betalen van het openstaande saldo van (een deel) van jouw lening in geval van een overlijden.

In een gewoon contract voor een schuldaldoverzekering zijn een aantal risicovolle activiteiten vaak uitgesloten of ben je enkel verzekerd als je een bijpremie betaalt. Vaak zijn het activiteiten die voor vele militairen bij het dagelijkse werk horen, zoals parachutespringen, het manipuleren van wapens en explosieven of de inzet in conflictzones in het buitenland.

Defensie heeft met de Beroepsvereniging van de Verzekeringsondernemingen, Assuralia, een overeenkomst (“Conventie Militairen 2021”) afgesloten waardoor je, als personeelslid van Defensie, de mogelijkheid hebt om vanaf 01/07/2021 een schuldsaldoverzekering af te sluiten zonder bijpremie of uitsluitingsclausules.

Wie een hypothecaire lening afsluit om een eigen woning te bouwen, renoveren of kopen, is in de meeste gevallen verplicht om ook een schuldsaldoverzekering af te sluiten. Door de schuldsaldoverzekering krijgt de bank de garantie dat de lening effectief zal worden terugbetaald in geval van problemen. In een standaard-polis voor een schuldsaldoverzekering zijn een aantal risicovolle activiteiten vaak uitgesloten of enkel verzekerd als je een extra premie betaalt. Het gaat om activiteiten die voor vele militairen bij het dagelijks werk horen, zoals bijvoorbeeld parachutespringen, het manipuleren van wapens en explosieven of de inzet in conflictzones in het buitenland. De nieuwe overeenkomst met Assuralia, die vanaf 1 juli 2021 van toepassing is, biedt hiervoor een oplossing. Contracten voor schuldsaldoverzekeringen zullen niet meer onderworpen worden aan bijkomende premies of aan uitsluitingsclausules omwille van het militair beroep. Een overlijden als gevolg van bepaalde risicovolle activiteiten wordt immers voortaan voor 100% gedekt door Defensie. De verzekeraars dekken de overige overlijdens in dienst. Bestaande verzekeringscontracten kunnen op vraag van de militair onder de nieuwe regeling gebracht worden.

Je kan de volledige overeenkomst gesloten tussen Assuralia en Defensie sinds 15 december 2020 raadplegen op de website van Assuralia

De overeenkomst is van toepassing op alle personeelsleden die tewerkgesteld zijn bij Defensie. Hij geldt dus zowel voor militairen als kandidaat-militairen van het actief kader of van het reservekader, alsook voor burgerpersoneelsleden (statutair, stagiair, contractueel, Rosetta, militaire aalmoezenier of morele consulent van Defensie).

Het overlijden moet uiteraard plaatsgevonden hebben tijdens de werkelijk dienst. Zo zal bijvoorbeeld een reservemilitair enkel onder de overeenkomst kunnen vallen tijdens zijn wederoproepingsdagen of tijdens zijn VEP (vrijwillige encadrerings prestaties).

! Deze overeenkomst is niet van toepassing op burgerpersoneelsleden van CDSCA, NGI, KMI of Vermogen KMS.

Het moet gaan over een schuldsaldoverzekering die voorziet in een tijdelijke overlijdensdekking die de terugbetaling waarborgt van het kapitaal van een hypothecair krediet aangegaan voor de bouw, verbouwing of verwerving van je “eigen woning”.

Met “eigen woning” wordt bedoeld dat je als personeelslid van Defensie (mede)eigenaar bent van de woning en je de woning gebruikt als hoofdverblijfplaats binnen twee jaar vanaf het sluiten van de schuldsaldoverzekering of vanaf de aanpassing van een bestaande schuldsaldoverzekering.

Een schuldsaldoverzekering voor een woning in het buitenland, die als hoofdverblijfplaats wordt gebruikt, zou juridisch onder de overeenkomst kunnen vallen, maar dit is in de praktijk niet vaak het geval. Een buitenlandse verzekeraar kan enkel toetreden tot de overeenkomst indien deze een vergunning heeft om een levensverzekering aan te bieden op de Belgische markt. Of een Belgische verzekeraar, die onder de overeenkomst valt, moet een vergunning hebben om een verzekering af te sluiten in het buitenland.

Neen, een lening voor een tweede woning valt niet onder de overeenkomst Assuralia 2020. De woning moet immers gebruikt worden als hoofdverblijfplaats binnen twee jaar vanaf het sluiten van de schuldsaldoverzekering of vanaf de aanpassing van een bestaande schuldsaldoverzekering.

Ja, onder de definitie van een “hypothecair krediet” vallen zowel de hypothecaire inschrijvingen, als de hypothecaire mandaten.

Op de website van Assuralia kan je nagaan of jouw verzekeraar aangesloten is bij de overeenkomst 2021.

Is dit het geval, dan mag de verzekeraar geen bijpremie vragen of uitsluitingsclausules vermelden in het contract.

Is je verzekeraar niet aangesloten bij de overeenkomst Assuralia 2020, zullen je nabestaanden helaas geen gebruik kunnen maken van de voordelen van deze overeenkomst. Aarzel dan ook niet om aan je verzekeraar te vragen zich aan te sluiten bij de overeenkomst 2020!

Meld aan jouw verzekeraar ALTIJD dat je werkt voor Defensie.

Indien je wil, kan je hiervoor de voorbeeldtekst gebruiken.

Ga na of jouw verzekeraar aangesloten is bij de overeenkomst 2021. Breng jouw verzekeraar binnen de 6 maanden volgend op jouw indiensttreding op de hoogte dat je een personeelslid van Defensie bent.

Jouw verzekeraar zal jou een voorstel tot aanpassing van de contractuele voorwaarden bezorgen en een clausule toevoegen die uitdrukkelijk verwijst naar de toepassing van de overeenkomst 2021. Jouw verzekeraar mag hiervoor geen kosten aanrekenen en mag ook geen (nieuwe) medische formaliteiten vragen.

Om jouw verzekeraar op de hoogte te brengen kan je de voorbeeldtekst gebruiken.

Er is geen verplichting om je verzekeraar op de hoogte te brengen dat je een personeelslid bent van Defensie, maar we raden je toch sterk aan om dat te doen. Je weet niet welke activiteiten in de toekomst van jou verwacht worden en deze kunnen mogelijks vallen onder risicovolle activiteiten zoals bepaald in de overeenkomst.

Als je schuldsaldoverzekering voldoet aan de voorwaarden van de overeenkomst Assuralia 2020, mag de verzekeraar geen bijpremie vragen voor de risicovolle activiteiten verbonden aan je functie bij Defensie.

Opgelet: oefen je in je vrije tijd een risicovolle hobby uit zoals bijvoorbeeld motorsport, autosport, bergbeklimmen, duiken, deltavliegen, sportvliegen, parachutespringen, …, dan moet je die hobby melden aan je verzekeraar die hiervoor waarschijnlijk een bijpremie zal vragen.

Voldoet jouw contract van je schuldsaldoverzekering aan de voorwaarden van de overeenkomst Assuralia 2020, dan hoef je niet meer te laten weten dat je in operatie vertrekt. Je verzekeraar mag ook geen bijpremie vragen of bijkomende uitsluitingsclausules voorzien. Er zijn echter drie voorwaarden om in orde te zijn met je contract:

  1. Je verzekeraar is aangesloten bij de overeenkomst 2020.
  2. Je hebt je verzekeraar vóór 31/07/2021 laten weten dat je een personeelslid bent van Defensie. Of binnen 6 maanden na jouw indiensttreding indien je in dienst gekomen bent na 31/07/2021.
  3. Je contract is aangepast aan de overeenkomst 2020.

Is aan één van de voorwaarden niet voldaan dan is het mogelijk dat je contract valt onder de overeenkomst Assuralia van 2006. Dat is bijvoorbeeld het geval als je verzekeraar niet is aangesloten bij de overeenkomst Assuralia 2020, maar wel bij de overeenkomst van 2006. In dat geval moet je de richtlijnen volgen, hernomen in de SPS “Overeenkomst Assuralia” (DGJM-SPS-ASSUR-LCBA-001) en moet je mogelijks nog steeds je verzekeraar op de hoogte brengen van je vertrek in operatie. Je verzekeraar kan hiervoor een bijpremie vragen of uitsluitingsclausules voorzien.

De overeenkomst Assuralia 2020 is van toepassing als een personeelslid van Defensie overlijdt:

a) hetzij als gevolg van gevechtshandelingen van offensieve of defensieve aard die zich waar dan ook ter wereld voordoen tijdens de uitoefening van je functie, zoals:
• patrouilles of konvooien die onder vuur genomen worden,
• bermbommen,
• aanslagen tegen de basissen,
• militaire vliegtuigen die onder vuur genomen worden (ongeacht of het personeelslid deel uitmaakt van de bemanning dan wel passagier is),
• aanslagen vanop afstand door sluipschutters,
• bommengordels of bomauto’s,
• friendly fire.
b) hetzij als gevolg van één van de volgende risicovolle activiteiten tijdens de uitoefening van je functie:
• parachutespringen,
• diepzeeduiken en andere activiteiten onder water,
• manipulatie van explosieven,
• manipulatie van vuurwapens,
• gevechtsporten,
• klimactiviteiten,
• ongeval van een militair luchtvaartuig of ander door Defensie gebruikt luchtvaartuig (zoals een jachtvliegtuig, transportvliegtuig, vormingsvliegtuig, helikopter, zweefvliegtuig) dat niet veroorzaakt wordt door een gevechtshandeling, voor zover het personeelslid deel uitmaakt van de bemanning.

De lijst van risicovolle activiteiten kan op verzoek van Defensie of Assuralia gezamenlijk geëvalueerd en indien nodig aangepast worden.

Opgelet: als je in je vrije tijd een risicovolle hobby uitoefent, zoals bijvoorbeeld motorsport, autosport, bergbeklimmen, duiken, deltavliegen, sportvliegen, parachutespringen, …, moet je die hobby melden aan je verzekeraar die waarschijnlijk een bijpremie zal vragen.

Defensie zal het nog openstaande saldo van het (de) hypothecair(e) krediet(en) op het moment van overlijden uitkeren. Dit bedrag wordt niet uitbetaald aan de nabestaanden, maar rechtstreeks aan de kredietverstrekker (aan dezelfde voorwaarden overeengekomen tussen het personeelslid en de verzekeraar).

De Sociale dienst van de CDSCA en de verschillende betrokken diensten van Defensie worden automatisch op de hoogte gebracht van een overlijden van een personeelslid in werkelijke dienst. Als een personeelslid van Defensie overlijdt tijdens of ten gevolge van de uitoefening van zijn professionele functie, dan overhandigt de Sociale dienst van de CDSCA binnen de twee weken na het overlijden een brief aan de nabestaanden waarmee zij de verzekeraar kunnen inlichten over het overlijden. DG Jur onderzoekt of het overlijden onder de overeenkomst Assuralia 2020 valt en als dit zo is, wordt dit standpunt door HRA-R/Soc overgemaakt aan de verzekeraar. De verzekeraar bezorgt aan Defensie alle nodige gegevens voor de betaling van het openstaand saldo van de lening en Defensie betaalt dit bedrag rechtstreeks aan de kredietverstrekker (aan dezelfde voorwaarden overeengekomen tussen het personeelslid en de verzekeraar).

De procedure wordt in detail beschreven in § 7 van de SPS “Overeenkomst Assuralia 2020: schuldsaldoverzekeringen afgesloten door de personeelsleden van Defensie” (DGHR-SPS-ASSUR-001). 

  1. Consulteer de rubriek ‘Veel gestelde vragen’ op het militair intranet.
  2. Neem contact op met Defensie via [email protected] of neem contact op met de Sociale Dienst. Onze maatschappelijk assistenten helpen jou verder met informatie over de te ondernemen acties.