Hospitalisatie verzekering DKV

Bijna op pensioen

1. UW AANSLUITING

Na uw pensionering kan u gewoon verder verzekerd blijven via het groepscontract van Defensie.

Opgelet: u kan enkel aangesloten blijven indien u al verzekerd was tijdens uw actieve carrière. Eenmaal gepensioneerd kan u zich niet meer aansluiten via Defensie.

Omdat er bij Defensie met jaarcontracten gewerkt wordt, blijft uw contract tot 31 december van het jaar waarin u met pensioen gaat verder beheerd door de dienst HRA-E-M-ASSUR van Defensie. Uw premie blijft ook voor het volledige jaar ten laste van Defensie, evenals de 50% tussenkomst in de premie voor uw reeds aangesloten familieleden.

Vanaf 1 januari volgend op de datum van uw pensionering (of op 1 januari indien uw officiële pensioendatum 1 januari is) neemt CDSCA het beheer van uw dossier over. U hoeft hiervoor niets te doen, dit gebeurt volledig automatisch. U moet vanaf dat jaar de premie voor u en uw gezinsleden volledig zelf betalen.

U ontvangt de jaarfactuur in de loop van het eerste trimester. Ondertussen blijft u gewoon verder verzekerd.

Wenst u meer informatie over de tarieven van DKV? Gelieve onze dienst te contacteren via [email protected] of 02 44 325 17

Voorlopig beschikken wij nog niet over de mogelijkheid om uw via domiciliëring te laten betalen. U kan de premie wel in meerdere keren betalen en dit onder volgende voorwaarden:

  • 25% van de totale premie moet betaald worden tegen de vervaldatum van de factuur.
  • Het resterende bedrag van de factuur moet volledig betaald zijn tegen 31 oktober van het lopende jaar.

Indien u op 1 januari in dienst bent van Defensie, zal uw premie (evenals de 50% tussenkomst voor uw aangesloten familieleden) ten laste zijn van Defensie, en dit tot 31 december volgend op het einde van uw VEP. Vanaf 1 januari volgend op uw VEP wordt uw dossier beheerd door CDSCA en moet u uw premie voor u en uw aangesloten gezinsleden volledig zelf betalen.

Indien u niet in dienst bent van Defensie op 1 januari, dan wordt uw dossier beheerd door CDSCA en moet u de premie voor u en uw aangesloten gezinsleden zelf betalen.

Uw kinderen kunnen aangesloten blijven tot ze lang ze recht geven op kinderbijslag of tot zo lang ze fiscaal ten laste blijven van 1 van beide ouders (ook al hebben de kinderen het hoofdverblijf bij de andere ouder). Het recht op aansluiting vervalt op 31 december van het jaar waarin uw kind niet meer ten laste is of geen recht meer geeft op kinderbijslag.

Vb. Indien uw zoon/dochter begint te werken op 1 april, dan blijft hij verzekerd tot 31 december van het lopende jaar (op voorwaarde dat de jaarpremie betaald wordt).

Van zodra uw kind niet meer ten laste is, dient u dit binnen de 3 maanden door te geven aan onze dienst.

Vereiste documenten: Vul hier online het formulier in of stuur het wijzigingsformulier ingevuld, gedateerd en ondertekend op naar [email protected] of CDSCA – dienst Hospitalisatieverzekering – Kwartier Koningin Astrid – Bruynstraat 1 – Blok F0 – 1120 BRUSSEL

Onze dienst kan uw contract enkel stopzetten op datum van 31 december van het voorgaande jaar of 31 december van het lopende jaar. Indien wij uw vraag tot stopzetting ontvangen vóór de verzending van onze jaarfacturen, dan kunnen wij uw contract retroactief stopzetten op datum van 31 december van het voorgaande verzekeringsjaar. Na het verzenden van de jaarfacturen wordt uw contract stopgezet op datum van 31 december van het lopende jaar.

Opgelet: bij een retroactieve stopzetting vervallen alle rechten op terugbetaling van de gemaakte hospitalisatiekosten voor het lopende verzekeringsjaar en zullen reeds gedane terugbetalingen teruggevorderd worden door DKV.

Vereiste documenten: Vul hier online het formulier in of stuur het wijzigingsformulier ingevuld, gedateerd en ondertekend op naar [email protected] of CDSCA – dienst Hospitalisatieverzekering – Kwartier Koningin Astrid – Bruynstraat 1 – Blok F0 – 1120 BRUSSEL

Indien u op reis gaat naar het buitenland, dan bent u wereldwijd verzekerd voor een opname in het hospitaal via DKV Assistance en dit voor zover uw verblijf niet langer duurt dan 3 opeenvolgende maanden. Verblijft u voor een langere periode in het buitenland, dan bent u niet meer gedekt door de hospitalisatieverzekering. DKV behoudt zich het recht om de bewijzen omtrent uw verblijfsduur op te vragen (vb. vliegtuigtickets).

Opgelet: dit geldt ook voor in buitenland studerende kinderen. Indien uw zoon of dochter langer dan 3 maanden in buitenland gaat studeren, is hij/zij niet meer gedekt na 3 maanden.

Neem voorafgaand aan uw reis steeds contact op met uw mutualiteit. Indien de mutualiteit niet tussen komt in de kosten van een hospitalisatie in het land van uw bestemming, zal DKV slechts 50% van de kosten terug betalen.

  •  Indien u gaat wonen in een buurland van België (Nederland, Frankrijk, Duitsland of Luxemburg) EN u behoudt uw Belgische mutualiteit, dan kan u gewoon aangesloten blijven en blijft u ook verder verzekerd.
  • Indien u in een ander land dan een buurland van België gaat wonen, dan kan u niet verder verzekerd blijven. U dient dit binnen de 3 maanden door te geven aan onze dienst. Opgelet: omdat wij met jaarcontracten werken, kunnen wij uw contract niet vroeger afsluiten dan 31 december van het lopende jaar. Om te vermijden dat gemaakte hospitalisatiekosten, die gemaakt zijn in het lopende verzekeringsjaar in België, niet terugbetaald zouden worden, dient u de jaarpremie toch nog volledig te betalen.

    Vereiste documenten: Vul hier online het formulier in of stuur het wijzigingsformulier ingevuld, gedateerd en ondertekend op naar [email protected] of CDSCA – dienst Hospitalisatieverzekering – Kwartier Koningin Astrid – Bruynstraat 1 – Blok F0 – 1120 BRUSSEL

    Indien u later terugkeert naar België is een terugkeer naar de collectieve hospitalisatieverzekering van Defensie niet meer mogelijk, u moet dan een individueel contract afsluiten.

Het recht op aansluiting van uw ex-echtgenoot/-echtgenote/-partner vervalt op 31 december van het jaar waarin jullie gescheiden/uit elkaar gegaan zijn.

U dient onze dienst binnen de 3 maanden op de hoogte te brengen van uw (echt)scheiding.

Vereiste documenten: Vul hier online het formulier in of stuur het wijzigingsformulier ingevuld, gedateerd en ondertekend op naar [email protected] of CDSCA – dienst Hospitalisatieverzekering – Kwartier Koningin Astrid – Bruynstraat 1 – Blok F0 – 1120 BRUSSEL

Ja, dit kan:

  • Zonder wachttijd of medische formaliteiten:
    • Het gezinslid mag de leeftijd van 65 jaar niet bereikt hebben.
      Wanneer onze dienst de aanvraag (via het wijzigingsformulier) ontvangt binnen de 3 maanden volgend op de gebeurtenis die het recht op aansluiting opent (huwelijk, samenwoning, geboorte of adoptie), dan zal de onderverzekerde zonder wachttijd aangesloten worden vanaf de 1e dag van de maand van de gebeurtenis.

      Opgelet: Vanaf het moment dat u feitelijk samenwonend (= gedomicilieerd op hetzelfde adres) bent met uw levenspartner, heeft uw partner reeds recht op aansluiting en dient de aanvraag binnen de 3 maanden te gebeuren vanaf het feitelijk samenwonen om een wachttijd van 13 maanden te vermijden.
      Indien u nadien zou huwen of wettelijk gaan samenwonen, opent dit niet opnieuw het recht op aansluiting en zal de wachttijd van toepassing blijven.

      Vereiste documenten: Vul hier online het formulier in of stuur het wijzigingsformulier + akte huwelijk/geboorte/adoptie – attest samenstelling gezin ingevuld, gedateerd en ondertekend op naar [email protected] of CDSCA – dienst Hospitalisatieverzekering – Kwartier Koningin Astrid – Bruynstraat 1 – Blok F0 – 1120 BRUSSEL.

    • Indien u kan bewijzen dat het aan te sluiten gezinslid gedekt is door een gelijkwaardige hospitalisatieverzekering tot op de datum van aansluiting bij DKV-Defensie. In dit geval dienen wij de aanvraag (via het wijzigingsformulier) met een attest van de vorige verzekeraar ten laatste binnen de 3 maanden volgend op de vervaldatum van het vorige contract te ontvangen.

      Opgelet: indien deze persoon verzekerd is via een individuele polis, moet deze persoon al minstens 1 jaar verzekerd zijn via deze polis. Zo niet, geldt een aansluiting met wachttijd van 13 maanden.

      Vereiste documenten: Vul hier online het formulier in of stuur het wijzigingsformulier + attest andere maatschappij ingevuld, gedateerd en ondertekend op naar [email protected] of CDSCA – dienst Hospitalisatieverzekering – Kwartier Koningin Astrid – Bruynstraat 1 – Blok F0 – 1120 BRUSSEL

  • Met wachttijd van 13 maanden/medische formaliteiten:
    • Het gezinslid mag de leeftijd van 65 jaar niet bereikt hebben.

      Indien onze dienst de aanvraag later dan 3 maanden na de datum dewelke recht geeft op de opening van het contract, indien het gezinslid niet gedekt is door een gelijkwaardige hospitalisatieverzekering of indien het gezinslid minder dan 1 jaar gedekt is door een individuele hospitalisatieverzekering.

      Vereiste documenten: wijzigingsformulier ingevuld, gedateerd en ondertekend op te sturen naar [email protected] of CDSCA – dienst Hospitalisatieverzekering – Kwartier Koningin Astrid – Bruynstraat 1 – Blok F0 – 1120 BRUSSEL

Uw reeds aangesloten weduwe/weduwnaar/partner kan aangesloten blijven tot aan een eventueel nieuw huwelijk of samenwonen. Reeds aangesloten kinderen kunnen aangesloten blijven voor zolang ze fiscaal ten laste zijn of recht geven op kinderbijslag.

Opgelet: het overlijden van de hoofdverzekerde dient binnen de 3 maanden aan onze dienst doorgegeven te worden. Bij een hospitalisatie in het jaar van overlijden dient de jaarpremie volledig betaald te worden. Er is geen pro rata terugbetaling van de premie.

Vereiste documenten: Vul hier online het formulier in of stuur het wijzigingsformulier+ overlijdensakte ingevuld, gedateerd en ondertekend op naar [email protected] of CDSCA – dienst Hospitalisatieverzekering – Kwartier Koningin Astrid – Bruynstraat 1 – Blok F0 – 1120 BRUSSEL

U kan inderdaad overstappen naar het contract van een actieve hoofdverzekerde, MAAR… na de transfer word je beschouwd als onderverzekerde bij een hoofdverzekerde en niet meer als een actief of gepensioneerd personeelslid van Defensie.

Bij het overlijden van de hoofdverzekerde, kan je als gezinslid verzekerd blijven via de groepspolis van Defensie tot aan een nieuw huwelijk of tot aan een samenwonen met een nieuwe partner. In dit geval wordt het contract stopgezet op datum van 31 december van het jaar waarin je gaan samenwonen bent of gehuwd bent met de nieuwe partner.

Indien je zou scheiden van de hoofdverzekerde is er ook geen terugkeer als hoofdverzekerde meer mogelijk. Het contract wordt onherroepelijk stopgezet op 31 december van het jaar van scheiden/uit elkaar gaan.

Je moet ons de adreswijziging binnen de 3 maanden doorgeven via het online wijzigingsformulier

Misschien kan onze Sociale Dienst jou hierbij helpen.
Neem contact op met een regionaal kantoor via 02 443 25 13 of [email protected]
Meer info vind je hier


Voor vragen over uw aansluiting of uw jaarpremie kan u zich richten tot:

CDSCA – Hospitalisatieverzekering DKV
Kwartier Koningin Astrid – Blok F0
Bruynstraat 1
1120 Brussel
Tel: 02 44 325 17
E-mail: [email protected]

2. UW VERZEKERING

  • Het plan IS+ van Defensie is een kostendekkende hospitalisatieverzekering bij een verblijf in een twee- of meerpersoonskamer (excl. persoonlijke kosten). Indien u opteert voor een verblijf in een éénpersoonskamer, zal DKV u een vrijstelling van 250 euro aanrekenen. Deze vrijstelling wordt echter slechts 1 maal per verzekeringsjaar (van 1 januari tot 31 december) aangerekend. Dus indien u voor een 2e keer gehospitaliseerd wordt in hetzelfde verzekeringsjaar en u kiest terug voor een éénpersoonskamer, dan zal de vrijstelling niet nogmaals aangerekend worden.
  • Ook een verblijf in een one-day-clinic (ééndagskliniek) wordt vergoed indien er minstens één ligdag of een wettelijk voorziene one-day-clinic forfait wordt aangerekend.
  • Zijn eveneens gedekt, de ambulante medische (raadplegingen, geneesmiddelen,…) zorgen die rechtstreeks in verband staan met de hospitalisatie en gemaakt zijn binnen een periode van 30 dagen voor en 90 dagen na de hospitalisatie en voorgeschreven door een erkend zorgverstrekker.
  • Zijn eveneens gedekt, de medische ambulante zorgen ten gevolge van 27 zware ziekten op voorwaarde dat er een rechtstreeks verband is tussen de zware ziekte en de behandeling en de zorgen werden voorgeschreven door een erkend zorgverstekker.
  • Tandzorg is in het plan IS+ van Defensie niet inbegrepen (enkel operatieve verwijdering van wijsheidstanden).
  • Onder hospitalisatiekosten, verstaat DKV de medische kosten gedurende een ziekenhuisopname (klassieke hospitalisatie met verpleegdag(en) of daghospitalisatie).
  • De pre-en posthospitalisatiekosten zijn de ambulante medische kosten die in rechtstreeks verband staan met dehospitalisatie en waarvan de terugbetaling beperkt is tot een periode van 30 dagen vóór en 90 dagen na de hospitalisatie (contractuele afwijkingen zijn mogelijk).
  • De kosten voor de ‘zware ziekten’ hebben betrekking op ambulante medische zorg van ziekten vermeld in de gelijknamige lijst. Een ziekenhuisopname is niet vereist.

Meer informatie over het plan IS+ van Defensie vindt u hier

Met het oog op een vereenvoudiging voor de patiënt heeft DKV besloten om de aangifte te schrappen die je aan DKV moest bezorgen bij elke hospitalisatie.
Bij een opname in het hospitaal zal je, na afgifte van jouw Medi-Card, voortaan een opnamedocument ontvangen met alle details rond je hospitalisatie. DKV zal vervolgens alle gewoonlijke stappen afhandelen.
Wanneer je niet over een Medi-Card beschikt, of deze niet bij hebt op het moment van de opname, zal je de factuur van het ziekenhuis thuis ontvangen. Deze factuur moet je aan DKV bezorgen. DKV zal deze factuur terugbetalen op jouw rekening. Je blijft zelf verantwoordelijk voor de tijdige betaling van deze factuur aan het ziekenhuis.

De medische kosten, gemaakt in de pre- en posthospitalisatieperiode (30 dagen vóór en 90 dagen na de hospitalisatie) en die in rechtstreeks verband staan met de reden van de opname alsook de ambulante kosten bij zware ziekten, worden terugbetaald op basis van kopieën van de attesten van verstrekte hulp OF de gedetailleerde afrekening van het ziekenfonds.

Medische kosten in te dienen?
Dien jouw kosten in via My DKV (www.mydkv.be) of via de DKV App (Je kan de app gratis downloaden in de App Store). Kosten die via deze weg ingediend worden, kunnen rekenen op een snellere verwerking.

OF

Gebruik het formulier ‘Aanvraag tot vergoeding van ambulante kosten’ om uw ambulante kosten in te dienen via de post.
Voor geneesmiddelen op voorschrift van een dokter bezorgt u aan DKV het originele ‘attest van vergoedbare farmaceutische verstrekkingen in het kader van een bijkomende verzekering’ (model BVAC, aan te vragen bij de apothekers).

Met de Medi-Card kunnen deze BVAC-documenten vanuit de apotheek elektronisch doorgestuurd worden via het AssurPharma systeem (zie website). Informeer u bij uw apotheker.

 

Voor vragen m.b.t. de eventuele dekking van een bepaalde hospitalisatie of m.b.t. een bepaald hospitalisatiedossier, gelieve u rechtstreeks te wenden tot:

DKV Belgium
Loksumstraat 25
1000 Brussel
Tel: 02/287.64.11
E-mail: [email protected]
Website : www.dkv.be